mégis/megint csak

mégis/megint csak

Mégis csak” és „mégiscsak” – mindkét alak szerepel a helyesírási szótárban. A „megint csak” mellett azonban a „megintcsak” alakot nem találjuk. Mi lehet az oka?

Helyes-szöveg-korrektúra-Bejegyzés-2022-11-06-mégiscsak

A fenti észrevétel kapcsán az alábbi kérdéssel fordultam a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvi Tanácsadó Szolgálatához:

mégis csak, megint csak
A helyesírási szótárban a „mégis csak” alak mellett ott van a „mégiscsak” forma is. Természetesen jelentésük különböző („mégis csak kettőt kaptam”, illetve „mégiscsak eljött”),

A „megint csak” alak mellett azonban nem találni a „megintcsak” alakot, pedig – érzésem szerint – az előzővel analógiába hozható (pl.: megint csak egy jutott, megintcsak ugyanazt kérdezte).
Mi a véleményük erről?

A válasz hamarosan meg is érkezett, íme:

„A kérdésében szereplő szerkezetekhez hasonló szókapcsolatok tagjai (ahogyan azt a mégis csak – mégiscsak példája is mutatja) gyakran forrnak össze egymással, egybeírásuk pedig többnyire jelentésváltozást is kifejez. A megintcsak esetében is érzékelhető egybeírást indokló jelentésváltozás, ezért elképzelhetőnek tartjuk az egybeírt változat használatát is. Ugyanakkor a kifejezés egybeírását szótári kodifikáció egyelőre nem erősíti meg, vagyis az egybeírt alakulat jelen pillanatban nem szerepel a magyar helyesírási vagy értelmező szótárakban.”

(Fenti kérdésemet az „alacsony/magas rendű” szavakhoz kapcsolódó észrevételeimmel együtt tettem fel az Akadémiának. Ez utóbbit ide kattintva olvashatod.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.