alacsony/magas rendű

alacsony/magas rendű

Alacsony rendű” és „alacsonyrendű” – mindkét alak szerepel a helyesírási szótárban. A „magas rendű” mellett azonban a „magasrendű” alakot nem találjuk. Mi lehet az oka?

Helyes-szöveg-korrektúra-Bejegyzés-2022-07-27-alacsonyrendű

A fenti észrevétel kapcsán az alábbi kérdéssel fordultam a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvi Tanácsadó Szolgálatához:

alacsony + rendű
A helyesírási szótárban szószerkezetként (alacsony rendű) és szóösszetételként (alacsonyrendű)  is szerepel.
Írásmódjuk a jelentés függvényében változik.

Ezzel szemben a magas + rendű szavak esetében csak a különírt alakot adja meg a szótár. Kérdésem, hogy a ‘silány’ jelentésben használt „alacsonyrendű” szóösszetétel analógiájára miért nem szerepel a szótárban a „magasrendű” szóösszetétel ‘nemes, értékes’ jelentésben?

A válasz hamarosan meg is érkezett, íme:

„A magasrendű szó esetében valóban tapasztalható olyan jelentésváltozás, amely egybeírást indokol. Egybeírt alakja a magyar nyelv szótáraiban is megjelenik: a magasrendű alakulat szerepel például az Osiris Kiadó 2004-ben megjelent Helyesírás című kézikönyvének szótári részében (OH., 1021. oldal), és a Magyar értelmező kéziszótár-ban [sic!] is. A helyesírási szótárból azonban (ahogyan ezt Ön is észlelte) valamilyen okból sajnos kimaradt.”

Aztán néhány nappal később szembesültem azzal, hogy a magasrendű szó helyesírása a helyesírási szabályzat legutóbbi változtatása alkalmával, 2015-ben változott meg. Ez azt jelenti, hogy az addig egybeírt alakot 2015-től „hivatalosan” külön írjuk: magas rendű. S ez az oka annak is, hogy a helyesírási szótárból az egybeírt alak „valamilyen okból sajnos kimaradt”. Továbbá ez az oka annak is, hogy a válaszban említett helyeken az egybeírt alak található, hiszen azok a kiadványok még a legutóbbi szabályváltozás előttiek.

Itt aztán adódik az újabb kérdés: miért kellett a magasrendű szó helyesírását magas rendűre változtatni, illetve miért kellett az egybeírt alak kizárásával megváltoztatni ahelyett, hogy mindkét alakot engedélyezték volna?

Abban reménykedem, a következő változtatás alkalmával orvosolják majd ezt az esetet, hiszen a magasrendű szónak, így egybeírva, ’nemes, értékes’ jelentéssel, úgy hiszem, van létjogosultsága.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.