Majoranna/majoránna

Majoranna/majoránna

Ismét egy szó, melynek mindkét alakjával gyakran találkozunk. Egyszerű persze a döntés, ha fellapozzuk a szabályzatot, mégis könnyen elbizonytalanodunk, ha az interneten utánanézve még nyelvészek munkáiban is megtaláljuk mindkét formát…

Helyes-szöveg-korrektúra-Nyelvlecke-2022-03-31-majoránna-01

A közelmúltban egy munkám kapcsán szembesültem ezzel az ellentmondással, melynek feloldása érdekében (ismét) az Akadémia nyelvi tanácsadó szolgálatához fordultam.

Íme a levelem lényegi része:

A Magyar helyesírási szótár és a szabályzat is azt mutatja, hogy a majoránna alak a helyes.

Azonban ahogy csak egy kicsit utánanéztem az interneten, azt találtam, hogy mindkét alak gyakori, sőt olyan nyelvészeti írásokat is találtam, melyekben a majoranna alak (esetleg majoranna/majoránna) szerepel.

Hallgatnék természetesen a szabályzatra, de ha azt látom, hogy nyelvészeink is inkább a majoranna alakot használják, és mondjuk a boltban kapható fűszer csomagolásán is ez az alak szerepel, elbizonytalanodom.

Válaszukat, tanácsukat előre is köszönöm!

Az akadémia egyik munkatársától hamarosan meg is érkezett a válasz.

Így szólt:

„Tisztelt Major Szilvia! [sic! – valószínűleg a MAJORánna hatása…]

Érdekes módon én is csak az á-s változatot találom a szótárakban. Tapasztalatom szerint a  majoranna legalább annyira gyakori, sőt magam is inkább így használom, ha le kell írni. Mindenesetre nem tűnik a dolog kardinális kérdésnek, írhatja nyugodtan  a-val is. :)”

Igen, még egy smiley-t is kaptam a végére! Igazán kedves és gyors válasz volt. Azonban szakmai szempontból továbbra is kétségek közt hagyott…

Egy helyesírási versenyen – biztos, ami biztos – érdemes az á-s alakot használni. A magam részéről pedig, aktuális helyzetemben jeleztem a fenti tényeket kedves megrendelőm felé, aki végül az a-s alak mellett döntött.

Köszönöm figyelmedet, s együttműködésedet nyelvi értékeink megőrzésében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.