Korrektúrázás a gyakorlatban

Korrektúrázás a gyakorlatban

Mit csinál a korrektor? A korrektor korrektúráz.
Mivel ezzel valószínűleg keveset segítettem, alább részletesen is kifejtem, mit is jelent ez.

A korrektúrázás az a folyamat, amikor a korrektor a szöveget átolvassa és a benne talált helyesírási, nyelvhelyességi hibákat kijavítja. Esetenként, ha szükség és igény van rá, tipográfiai, tördelési szempontból is vizsgálja a szöveget.

Ha a fenti definíció teljesen egyértelmű számodra, akkor már vannak előismereteid a témában. Az is előfordulhat, hogy a körülírás ellenére még mindig homályos, mi is az a korrektúrázás. Tapasztalatom szerint ez a gyakoribb eset, ami persze teljesen természetes is. Ezért megmutatom, mit is jelent a korrektúrázás a gyakorlatban.

Az itt következő ismertető kedvenc madaramról, a jégmadárról szól. A szöveg a Magyar Madártani Egyesület honlapjáról származik, a kép forrása pedig a dka.oszk.hu-oldal.

Az eredeti szövegben három hibát találtam, ezek mellé szándékosan elhelyeztem még kilencet, így összességében az alábbi ismertető 12 hibát rejt, a következő eloszlásban:

  • 8 helyesírási hiba
  • 2 nyelvhelyességi pontatlanság
  • 2 tipográfiai, tördelési hiba
helyes-szöveg-korrektúra-jégmadár01

A hibák részletes kiemelése és javítása a következő oldalon érhető el azért, hogy megadjam a felfedezés örömét, ha esetleg volna kedved tenni egy próbát, és önállóan megkeresni a helytelenségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.