Békés, boldog karácsonyt!

Békés, boldog karácsonyt!

A Nemzeti Kulturális Alap – már nevéből sejthetően – jelentős értékőrző és értékteremtő szereppel bíró intézmény. Jómagam azt vallom, anyanyelvünk is ezen jelentős nemzeti értékek közé sorolandó. Így érzékenyen érintene, és szomorúsággal töltene el, ha az NKA az egyik legbecsesebb nemzeti kincsünket, a magyar nyelvet semmibe venné.

Tegnap este nagyon elszomorodtam… megtekintettem az NKA online karácsonyi üzenetét, melyet az intézmény a közelgő ünnep alkalmából jelentetett meg.

Egy rövid videó, melyben a főszerep a képi és hanghatásoké. Szöveg alig jelenik meg, a stáblistával együtt összesen körülbelül 120 szó. – Tele alapvető helyesírási hibával!

Az első hiba bántóan szembetűnő, ráadásul több sebből vérzik.

helyes szoveg-korrektúra-nka-A kis Jézus aranyalma 01

A kezdő idézőjelet szóköz nélkül kell követnie a szónak. Annak a bizonyos szónak pedig illene nagy kezdőbetűsnek lennie, hiszen cím. A kezdő idézőjelnek alsó állásúnak kellene lennie…

De alapvetően úgy gondolom, az idézőjeles megoldás itt hibás. Egyszerűen kettőspont illene a szerző neve és művének címe közé: Pilinszky János: A várakozás megszentelése.

A következő hiba észleléséhez már szemfülesebbnek kell lenni, de csak azért, mert a szöveg mozog. Egyébként pedig egy egyszerű, jelöletlen birtokos jelzős szóösszetételről van szó. Azaz lenne, ha összetételként írták volna le: kliprendező.

helyes szoveg-korrektúra-nka-A kis Jézus aranyalma 02

Végül, de nem utolsósorban a karácsonyi jókívánság. A békés és a boldog szavak közé vessző illenék: Békés, Boldog Karácsonyt!

helyes szoveg-korrektúra-nka-A kis Jézus aranyalma 03

Ugyan nem hiba, de fontos tudatosítani, hogy a boldog és karácsony szavakat helyesen kis kezdőbetűvel írjuk, azonban az ünnep emelkedettségének és a kívánság erejének hangsúlyozása érdekében ez a forma is elfogadott.

Szeretném itt befejezni, de sajnos elolvastam a videó alatti leírást is. Még inkább elszomorodtam.

Csak jelölöm a hibás helyeket, kommentár nélkül.

helyes szoveg-korrektúra-nka-A-kis-Jézus-aranyalma- 04

Meglepő és szomorú, hogy a Nemzeti Kulturális Alap neve alatt és jóváhagyásával ilyen mennyiségű nyelvi pontatlansággal bármi is a nyilvánosság elé kerülhet.

Szeretettel ajánlom korrektori tevékenységemet!

(Az ünnep emelkedettségét és a kívánság erejét hangsúlyozva:)

Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.