„Beteg véleményláda”

„Beteg véleményláda”

A feliratot látva valószínűleg sokan elmosolyodnak. Szinte mindenki érzi, hogy nyelvtani szempontból sántít a kiírás. A helyes megoldás viszont egy meglehetősen bonyolult eset. Lássuk!

helyes-szoveg-korrektúra-2021-06-07-Beteg véleményláda

A felirat humorosságát az adja, hogy a beteg szó itt melléknévi értelmű, s így a láda egészségi állapotára utal. Ha ez volt a cél, a felirat helyes.

Valószínűbb azonban, hogy itt a beteg(ek)re mint személy(ek)re kell gondolnunk, azaz főnévi értelemben.  Tehát ez a bizonyos láda a betegek véleményének gyűjtésére szolgáló láda.

A helyzet bonyolódik, de őrizzük meg nyugalmunkat! Bontsuk részekre az esetet!

vélemény+láda
Az eset a 111. szabálypont alá tartozik, mert úgynevezett jelentéstömörítő összetétel. Ez azt jelenti, hogy a két szó kapcsolatát körülírással tudjuk megadni: vélemények összegyűjtésére szolgáló láda. Ezért egybeírandó: véleményláda.

beteg+véleményláda
A kérdés, milyen viszonyban álla beteg szó a véleményláda összetétellel.

Itt birtokos jelzős kapcsolatról van szó, mely a 110. szabálypont szerint lehet jelölt vagy jelöletlen. Ha jelölt, a kapcsolat tagjait különírjuk: a beteg(ek) véleményládája vagy a beteg(ek)nek a véleményládája.

Ebben az esetben jelöletlen, ezért a tagokat egybeírjuk:  *betegvéleményláda.

Csillagozva írtam, mert ez így még helytelen, még mindig van itt tennivalónk!

Velem vagytok még? Kitartás, már csak egy (nagy) lépés!

Ennél az esetnél figyelembe kell vennünk a 139. szabálypontot is. (A 139. szabálypontról egy nyelvleckében összefoglaló táblázatot is találsz, ha ide kattintasz.)

Először azt kell megnéznünk, mennyi tagból áll szóösszetételünk. Ha csak két tagból, az összetételt egybeírjuk.

Ha azonban összetételünket kettőnél több tag alkotja, akkor lép életbe a 139. pont azon része, melyet „hat szótagos” szabályként is emlegetnek. Vagyis meg kell számolnunk, hány szótag alkotja az összetételt, és ha hat vagy annál kevesebb szótagot számoltunk, az összetételt egybeírjuk, ha viszont hatnál több szótagot számoltunk, kötőjelet kell alkalmaznunk a két fő összetételi tag határán.

Hogyan érvényesül ez az általunk vizsgált összetételben?

Szavunk három tagból áll (beteg+vélemény+láda), ezért meg kell számolnunk a szótagokat is (7). Mivel a hét (legutóbbi információim szerint) több, mint hat, kötőjelet kell tennünk a „két fő összetételi tag” határára: beteg-véleményláda.

Ez tehát a nyelvtanilag helyes megoldás. Egészségünkre!

Egy mély, megkönnyebbült sóhaj után azonban hadd mondjak még valamit.

Ha rajtam múlna, hogyan írjuk ki a ládára, hogy miféle célt szolgál, jómagam a jelölt birtokos szerkezet mellett döntöttem volna, mert kellemesebb és könnyebben értelmezhető (és nyelvtani szempontból is jóval egyszerűbb: Betegek véleményládája.

Sőt, részemről még egy kis emberiességet és közvetlenséget is belevittem volna, ezzel is hozzájárulva egy harmonikusabb egészségügyi közeg kialakításához: Betegeink véleményládája.

Köszönöm megtisztelő figyelmedet, s együttműködésedet nyelvi értékeink megőrzésében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.